اختلالات زیادی مرتبط با خوابیدن وجود دارد مانند راه رفتن در خواب ، کم خوابیدن ، زیاد خوابیدن ، پریدن از خواب ، خواب بیش از حد عمیق و موارد دیگر. یکی از مشکلاتی که برخی افراد در هنگام خواب دارند ، وقفه ناگهانی تنفس است که با آپنه خواب یا قطع تنفس در خواب نیز شناخته می شود. این اختلال به طور معمول بین ۱۰ تا ۳۰ ثانیه طول می کشد و افرادی که مبتلا به این اختلال هستند در طول شب امکان دارد یک تا چندین بار دچار آپنه خواب شوند. در واقع آپنه خواب باعث توقف نفس کشیدن فرد می شود و اغلب خود فرد متوجه آن نمی شود.

در مواقعی وقفه در تنفس بسیار طولانی می شود و فرد ۲ دقیقه دچار وقفه تنفسی می شود. آپنه ها باعث می شوند که فرد در طی شب چندین بار از خواب بپرد و نتواند خواب راحتی داشته باشد. همچنین احساس خفگی در خواب نیز از دیگر علائم وقفه های تنفسی طولانی در خواب است. یکی از دلایل اختلالات تنفسی در خواب می تواند به علت اضافه وزن باشد و آپنه خواب بیشتر در افرادی که دچار اضافه وزن هستند دیده می شود. البته افرادی که از تناسب اندام خوبی برخوردار هستند نیز دچار وقفه تنفسی می شوند. از دیگر دلایل اختلال تنفسی در خواب می توان به داشتن لوزه های بزرگ ، زبان بزرگ یا بافت های بیش از حد در راه تنفسی اشاره کرد. با ما تا انتهای این مطلب از کلینیک خواب اصفهان ، دکتر مهدی قدیری همراه باشید.

 

 

علائم اخـتلالات تنفسی در خواب

وقفه های تنفسی باعث می شوند که فرد در طول شب به خوبی استراحت نکند به همین دلیل در طول روز نیز انرژی کافی را ندارد و به علت خواب نا آرامی که داشته است دچار هنجارهای اخلاقی می شود.

برخی از علائم :

  • خواب آلودگی در طول روز
  • خشکی دهان و گلو در هنگام برخاستن از خواب
  • سردرد
  • بدخلقی
  • عرق کردن زیاد در خواب
  • تکرر ادرار در خواب
  • کاهش یادگیری در توانی
  • وغیره.

 

اختلالات تنفسی در خواب - دکتر قدیری

 

درمان نکردن وقفه های تنفسی در خواب می تواند عوارضی چون سکته مغزی ، افزایش فشار خون نارسایی و حمله قلبی ، ناتوانی جنسی و موارد دیگر را در پی داشته باشد. به همین دلیل برای درمان آن باید اقدام کنید تا پس از درمان ، از خواب راحت و بهبود کیفیت زندگی خود لذت ببرید. برای درمان اختلالات تنفسی در خواب به بهترین کلینیک خواب در اصفهان مراجعه کنید تا پس از معاینه شدن اقدامات لازم انجام شود.

 

 

علل بیماری آپنه خواب

زمانی که عضلات پشت گوش بیش از حد شل شود به نحوی که امکان تنفس طبیعی را فراهم نکند ، آپنه خواب رخ می دهد. این عضلات از ساختارهایی از جمله لوزه ها ، بافت مثلثی شکل آویزان از کام نرم uvula و سقف دهان پشتیبانی می کند. زمانی که عضلات شل شوند ، شرایط عادی تغییر کرده و تنفس راه هوایی باریک و یا حتی بسته می شود که این وضعیت می تواند به مدت ۱۰ ثانیه و با بیشتر طول بکشد که در نتیجه سطح اکسیژن خون را کاهش داده و موجب تجمع دی اکسید کربن می شود.

در این شرایط مغز اختلال تنفسی ایجاد شده را احساس می کند و برای اینکه بتوانید مجدد راه تنفسی خود را باز کنید ، دستور بیداری می دهد. این بیداری در بیشتر موارد به قدری کوتاه و مختصر است که افراد به خاطر نمی آورند. در این زمان شما می توانید با یک یا دو نفس عمیق بیدار شوید و تنگی نفس خود را به سرعت اصلاح نمایید. ممکن است در هنگام بیدار شدن صداهایی مثل نفس نفس زدن ، خرو پف و یا صدای خفگی شنیده شود.

در برخی افراد ممکن است این الگو تا ۳۰ بار در هر یک ساعت در طول شب تکرار شود این اختلالات تنفسی در خواب ، آرامش و کیفیت خواب عمیق را کاهش می دهد و موجب می شود فرد در هنگام بیداری ، احساس خواب آلودگی داشته باشد. در بیشتر موارد افرادی که به اختلال آپنه خواب دچار هستند از این وضعیت آگاهی نداشته و تصور می کنند شب ها خواب خوبی دارند در صورتی که در واقعیت چنین نیست !

عوامل خطر زا در ابتلا به آپنه خواب چه می باشد ؟

  • اضافه وزن
  • داشتن راه تنفسی باریک
  • گرفتگی مزمن بینی
  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • سیگار کشیدن
  • سابقه خانوادگی ابتلا به آپنه خواب
  • آُسم
  • انحراف بینی

اختلالات هیپوتهویه مرتبط با خواب

این نوع اختلالات مرتبط با خواب یکی از مشکلات جدی تنفسی است که در آن، تنفس در طول خواب به ‌طور غیرطبیعی کاهش می‌یابد. این اختلال معمولاً به دلیل ضعف عضلات تنفسی ، اختلالات عصبی یا انسداد در مجاری تنفسی رخ می‌دهد و باعث می‌شود که میزان اکسیژن در خون کاهش یافته و دی‌اکسیدکربن تجمع یابد.
 
این مشکل می‌تواند در افراد مختلف، از کودکان تا بزرگسالان، رخ دهد و علائمی مانند خروپف بلند، خواب‌آلودگی روزانه، بیدار شدن مکرر در شب ، سردردهای صبحگاهی و احساس خستگی مداوم ایجاد کند. در کودکان ، هیپوتهویه مرتبط با خواب ممکن است باعث مشکلاتی مانند اختلال در رشد ، ضعف تمرکز  و کاهش عملکرد تحصیلی شود.
 
علت‌های رایج این اختلال شامل چاقی ، مشکلات عصبی عضلانی ، انسداد مجاری تنفسی فوقانی (مانند بزرگی لوزه‌ها یا آدنوئیدها) ، و بیماری‌های ریوی است. درمان آن بسته به علت اصلی می‌تواند شامل کاهش وزن ، جراحی (برای برداشتن انسداد) یا استفاده از دستگاه CPAP (برای حفظ جریان هوای مثبت) باشد.

آپنه انسدادی خواب در اطفال

آپنه انسدادی خواب در اطفال (Obstructive Sleep Apnea – OSA)  یک اختلال شایع ولی اغلب نادیده گرفته شده است که در آن، مجاری تنفسی فوقانی در طول خواب به‌ صورت مکرر دچار انسداد می‌شود. این انسداد باعث توقف موقت تنفس شده و منجر به کاهش سطح اکسیژن خون و اختلال در کیفیت خواب کودک می‌شود.
 
علائم این اختلال در کودکان شامل خروپف بلند ، نفس‌نفس زدن یا مکث‌های تنفسی در خواب ، بیدار شدن‌های مکرر، بی‌قراری در طول خواب ، شب‌ادراری ، خواب‌آلودگی در روز و گاهی مشکلات رفتاری مانند بیش‌فعالی و اختلالات تمرکز است.
 
تشخیص و درمان زودهنگام آپنه انسدادی خواب در کودکان اهمیت بالایی دارد، زیرا می‌تواند از عوارض جدی مانند اختلالات قلبی ، مشکلات رشد و یادگیری جلوگیری کند. مشاوره با متخصص گوش ، حلق و بینی یا پزشک خواب می‌تواند راهنمای خوبی برای تشخیص و درمان مناسب باشد.
درباره دکتر مهدی قدیری

Call Now Button