هر فردی برای رفع خستگی ، سلامت فکری و جسمی نیازمند خواب راحت و آسوده ای است و هنگامی که دچار بدخوابی یا بی خوابی شود ، قطعاً تاثیرات منفی آن را در زندگی روزمره خود حس خواهد کرد. در اصل ، خواب یک فرآیند طبیعی است که به طور منظم در هر بیست و چهار ساعت اتفاق می افتد و در خواب ، انسان از تمام اتفاقاتی که در اطراف او رخ می دهد بی اطلاع است. یک فرد هنگامی که به خواب می رود ، گویی که وارد دنیای دیگری می شود و با خواب دیدن چیزهای جدید را تجربه می کند. در اصل ، خواب دیدن نیز می تواند یکی از مشکلات خواب باشد ؛ زیرا خواب خوش همیشه اتفاق نمی افتد و گاهی نیز افراد خواب بد یا کابوس می بینند که به شدت در روحیه آن ها تاثیرگذار است و از کیفیت خواب می کاهد. از دیگر اختلالات خواب می توان به راه رفتن در خواب ، صحبت کردن در خواب ، اختلالات تنفسی در خواب و غیره اشاره کرد. در صورتی که مشکلات بسیاری در هنگام خوابیدن دارید ، می توانید برای بررسی و درمان این موضوع به کلینیک خواب دکتر مهدی قدیری ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی اصفهان مراجعه نمایید.
علائم مشکلات خواب چه هستند؟
براساس شدت و نوع اختلال در خواب ، علائم مشکلات خواب متفاوت هستند. اگر علت اصلی به وجود یک بیماری زمینه ای برگردد ، علائم متفاوت خواهند بود. علائم کلی مشکلات خواب عبارتند از: مشکل در خوابیدن و از خواب پریدگی ، اضطراب ، استرس و تحریک پذیری ، خستگی مداوم در طول روز ، عدم توانایی در متمرکز شدن ، چرت زدن در طول روز و افسردگی. چنانچه علت اصلی وجود بیماری خاصی باشد با درمان و کنترل آن تا حد زیادی وضعیت خوابتان بهتر می شود.
اهمیت درمان مشکلات خواب
برخی از افراد بالافاصله پس از رفتن به رختخواب ، خواب خوبی را تجربه می کنند و تا صبح از هیچ گونه اختلالی در خواب رنج نمی برند و صبح نیز با اخلاقی خوش و حال خوبی از جا برمی خیزند. اما برخی دیگر از افراد پس از رفتن به رختخواب به دلایل مختلفی دچار بی خوابی می شوند و چندین ساعت طول می کشد تا به خواب بروند. اینگونه افراد در طی روز دچار بدخلقی می شوند و در دراز مدت نیز دچار استرس و برخی از بیماری های روحی می شوند ، زیرا یک خواب خوب و با کیفیت تاثیرات مثبتی بر روی جسم و روان فرد دارد. افرادی که دچار اختلال در خوابیدن هستند ، بهتر است هرچه سریع تر اقدام به درمان نمایند. گاهی بدخوابی یک دوره کوتاه دارد و دلیل آن نیز برای فرد مشخص است. برخی از دلایل بی خوابی های کوتاه مدت می تواند ناراحتی یا عصبانیت شدید از یک موضوع باشد و پس از حل شدن موضوع ، فرد نیز مانند قبل ، خواب راحتی خواهد داشت. اما برخی از مواقع ، فرد دلیل بی خوابی های خود را نمی داند و دلیل بی خوابی در ناخوداگاه فرد است. در چنین مواقعی ، برای درمان مشکلات خواب بهتر است به یک کلینیک خواب خوب در اصفهان ، مراجعه کنید تا پس از بررسی موارد مورد نیاز و آنالیز کیفیت خواب ، بهترین روش برای درمان ارائه شود.
علت مشکلات در خواب
دلایل زیادی ممکن است منجر به ایجاد اختلالات در خواب شده و کیفیت خواب افراد را کاهش دهد. برای درمان مشکلات خواب در اصفهان لازم است در گام اول ، علت این موضوع بررسی و مشخص شود تا بتوان با برطرف کردن عارضه موجود ، اختلالات خواب را نیز برطرف نمود. در ادامه به چندین عامل مهم و موثر که موجب ایجاد اختلال در خواب می شود ، اشاره شده است :
افسردگی و استرس : این موضوع در راه رفتن های شبانه ، صحبت کردن در خواب و دیدن کابوس های شبانه نقش بسیار مهمی دارد و تا زمانی که استرس و افسردگی فرد درمان نشود ، اختلال در خواب ادامه خواهد داشت.
مشکلات تنفسی و آلرژی : علت مشکلات خواب در برخی افراد مربوط به آلرژی و یا اختلالاتی در تنفس آن ها است. عفونت دستگاه فوقانی و حتی سرماخوردگی ، نفس کشیدن را در هنگام دراز کشیدن و خوابیدن سخت و دشوار می کند.
تکرر ادرار شبانه : این موضوع از موارد بسیار مهم در اختلالات خواب کودکان می باشد. عدم تعادل هورمونی ، مصرف بیش از حد مایعات ، ترس از تاریکی ، استرس و غیره از موارد مهم در ایجاد این مشکل هستند که نیاز به درمان و برطرف شدن دارند.
التهاب مفاصل و درد مزمن : در صورتی که در ناحیه ای از بدن التهاب و درد وجود داشته باشد ، مثل آرتروز و یا دندان درد ، دردهای شکمی و غیره همین موضوع موجب می شود تا خواب راحتی نداشته باشید. درد در بیشتر موارد نشانه جدی بوده که نیاز به بررسی و درمان دارد.
اضطراب و استرس : استرس شدید و اضطراب به صورت کلی با تاثیرات منفی بسیاری همراه بوده که یکی از آن ها ایجاد مشکلات در هنگام خوابیدن است. این موضوع بر روی سلامت زندگی افراد نیز تاثیرات زیادی می گذارد.
نحوه درمان مشکلات خواب
باتوجه به نوع و علت مشکل خواب ، نوع درمان فرق می کند. معمولاً ترکیبی از درمان های پزشکی و تغییر در سبک زندگی ، برای رفع مشکلات خواب به کار برده می شود.
درمان های پزشکی ، شامل درمان از طریق قرص های خواب ، داروهای آلرژی ، مکمل های ملاتونین ، محافظ دندان برای دندان قروچه ، داروهای مخصوص بیماری های زمینه ای و دستگاه تنفسی بخصوص برای آپنه خواب می شوند.
همچنین با اصلاح سبک زندگی در کنار درمان های پزشکی ، تاثیر زیادی در بهبود کیفیت خواب می شود. به این منظور ، حتماً به نکاتی که در این مورد گفته شده اند ، توجه نمایید:
- گنجاندن ورزش در برنامه های روزانه چون باعث کااهش اضطرابتان می شود
- کم کردن مصرف آب پیش از خواب
- مصرف سبزیجات و ماهی تازه
- کاهش مصرف شکر و شیرینیجات
- خوابیدن طبق برنامه منظم
- کم کردن کافئین بخصوص در شب
- کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی و دخانیات
درصورتیکه طبق برنامه زمانی مشخصی بخوابید و صبح ها در زمان ثابتی بیدار شوید ، بدنتان به این روند عادت می کند و تا حد زیادی ، مشکلات خواب شما برطرف می شود. سعی کنید طبق برنامه منظم رفتار کنید تا وضعیت خوابتان بهبود یابد.
طبقه بندی اختلال خواب:
مشکلات مربوط به خواب ، افراد بسیاری را تحت تأثیر قرار می دهد که در مطالب زیر ارائه شده است :
- بیخوابی
- اختلالات تنفسی در خواب
- اختلالات حرکت مربوط به خواب
- اختلالات خواب و بیداری ریتم شبانه روزی
- اختلال خواب پریشی یا پاراسومنیا
- اختلالات مرکزی خواب آلودگی بیش از حد
- و غیره
اختلالات تنفسی مربوط به خواب
این اختلال به واسطه تنفس غیرطبیعی در زمان خواب اتفاق می افتد که در کودکان و بزرگسالان رخ می دهد. چهار گروه عمده از این اختلالات وجود دارد که شامل :
سندرم آپنه خواب مرکزی : در سندرم آپنه خواب مرکزی ، تلاش تنفسی به صورت متناوب و یا دوره ای با اختلال در عملکرد سیستم عصبی مرکزی ، ایجاد می شود. این مشکل اغلب با کاهش اکسیژن خون همراه است. به طور کلی خروپف و اختلال در خواب ، بسیار شایع است. این عارضه به خواب آلودگی بیش از حد در روز یا بی خوابی می تواند منجر شود.
آپنه انسدادی خواب : در این صورت ، انسداد مجاری تنفسی وجود دارد که به افزایش تلاش تنفسی و تهویه ناکافی منجر می شود.
هایپوونتیلاسیون (کاهش تهویه در زمان خواب) و هایپوکسی (کاهش اکسیژن هنگام خواب) : تهویه نامنظم حین خواب از جمله ویژگی های مشخص در این دو اختلال است که مربوط به افزایش فشار دی اکسید کربن شریانی و یا کاهش اشباع اکسیژن در هنگام خواب است. این اختلالات در اثر عملکرد نامناسب ریه و یا ساختار دیواره قفسه سینه ایجاد می شود
موثرترین گزینه درمانی در خصوص آپنه انسدادی خواب ، فشار مثبت مداوم راه هوایی است. سایر تکنیک ها همچون جراحی و یا تحریک راه هوایی فوقانی می باشد. نوع دیگر درمان نیز شامل کاهش وزن بیمارانی است که دارای اضافه وزن ، دوری از داروهای آرام بخش و عدم استفاده از الکل قبل از خواب می باشند. انتخاب یکی از این متدهای درمانی به شدت بیماری و همچنین تحمل فرد بستگی دارد.